Kategori: ekonomi

bussHar lyckats ta mig hem den här helgen för att hälsa på föräldrarna i Mora. Det är skönt att ha lite långledigt men samtidigt har man ju alltid saker att plugga! Det är väldigt tyst och lugnt här, men ikväll är det dags att fara tillbaka till Uppsala igen. Har saknat min lägenhet! Har fortfarande inte bestämt mig om jag ska stanna i Uppsala i sommar och jobba extra eller om jag ska satsa på en lat sommar där mor och far får rå om mig istället :) Min bästa kompis här har fått jobb via bemanningsföretag socionomer och kommer vara kvar i stan så det kanske hade varit kul att hänga kvar några veckor. Det hade väl också varit smart att jobba in lite pengar när man är ledig. Det finns ju en chans att sommaren regnar bort och då är det inte så stimulerande att sitta i Mora och stirra! Ja, måste bestämma mig nu!

kulorHej allesammans!

Då vart det måndag idag, igen. Men det är ju inte vilken måndag som helst. Tänk att på torsdag så är det äntligen julafton. Så himla snabbt tiden har gått, alltså. Men ändå har jag lyckats hinna med allt som jag skulle innan julen och kan redan nu slappna av och bara njuta. Jag fick faktiskt ta ett lån för allt runt julen ändå, kände att det var lika bra att bara säkra upp allting så jag kan betala tillbaka i början av nästa år. Så slipper jag oroa mig. Det var så himla bra villkor så varför inte, liksom? Det var så himla lätt dessutom, att bara gå in och läs mer om Monetti för att liksom ta reda på allt som gäller. 

Så nu är det bara för mig att njuta av dagarna som kommer. Jag är ledig och ska bara fixa med mat och sånt fram tills dagen D. Hur har ni det? Redo för julafton? ♥︎

 

Hej allihop!

Nu när november är här och julen närmar sig mer och mer så har jag verkligen börjat bli stressad över den ekonomiska biten av julfirandet. Så nu är det nog min tur att behöva pengar som jag inte riktigt har. Det handlar ju både om resorna runt julen, julklapparna och allt man vill hitta på när man väl är hemma. Jag får nog kolla rundor efter något snabblån som jag i så fall kunde betalt redan i januari när både CSN och lönen för vikariatet som jag ska börja på i januari trillar in på kontot. Jag hörde att man kunde få en egen låneränta, så det ska jag nog kolla upp lite närmre och ta reda på vad det innebär. Känns ju inte dyrt om det är en individuell ränta, liksom. Vi får se hur det blir .. får nog sätta mig i kväll och försöka planera upp det här lite mer.. 

nom

Något som är det jobbigaste med första månaden efter sommaren är ekonomin. Jag förstår inte varför somrarna alltid kostar så himla mycket pengar. Det spelar egentligen inte ens någon roll vad man gör, det kostar lika mycket pengar ändå. Så september är alltid en relativt jobbig månad för mig. Ett år var det så jobbigt så det faktiskt slutade med att jag inte klarade av att betala räkningarna, vilket resulterade i att jag fick en prick i mitt ekonomiska register. Detta är ju aldrig kul att ha att göra med då det är svårt att få tag på abonnemang och köpa saker på avbetalning. Som tur är så försvinner pricken efter si och så många år, så nu är jag av med den igen. Men det får en verkligen att försöka extra för att aldrig hamna i den situationen igen. Nu finns det ju dock sätt att komma på fötterna igen även med anmärkning, men då gäller det ju att man faktiskt använder tjänsterna snart och inte så lättvindigt som Linnéa (om ni minns att jag skrev om hennes ekonomiska tankar). Jag tycker det är sjukt viktigt att man har en så pass stabil ekonomi att man i alla fall klarar att betala sina räkningar och sätta mat på bordet, sen kan det klart krisa för alla någon gång, och då är jag absolut inte emot att ta lån. Det enda jag förespråkar är att man har en plan för återbetalningen av lånet så man inte hamnar i klistret ännu värre på grund av ett lån som man inte kan betala tillbaka på. Hänger ni med?

Nog om ekonomi, nu ska jag springa och möta upp Jossan för kaffe och pluggsession! Hoppas ni mår bra! ♥︎

Nu börjar sommarlovet verkligen närma sig, dock innebär sista tiden extremt mycket tentor och en del omtentor. Stress är bara förnamnet i plugget just nu, men man vet ändå att när man går över mållinjen så är man ledig, länge! Man borde ha sommarlov lite oftare tycker jag, lite då och då under året. Det hade varit härligt och väl behövligt för många, om inte alla, studenter runt om i Sverige. Visst är det en bra idé? :)

Den enda stressen jag har inför sommaren är att jag inte fått tag på något särskilt sommarjobb, eller stress och stress. Det är det väl egentligen inte för jag tänker att jag gör som jag testat förr, precis som jag skrev om här, att ta ett så kallat smslån för det som jag kommer behöva pengar till under sommarlovet. Sen har jag ett tips om ett jobb hela augusti, så det löser sig då. Jag har bara inte möjlighet att vänta på pengar tills 25:e augusti.

Jag har förresten hittat en riktig favorit låt, eller i alla fall för mig, jag är säkert sist av alla att upptäcka den här men jisses vad bra den är:

Det skadar ju inte att Hozier är sjuuuuuukt snygg heller!

Livet i Uppsala kan lätt bli dyrt, oavsett om man arbetar eller som jag är student. Att vara student är naturligtvis en utsatt tillvaro. Men trots att det finns många billiga festalternativ för studenter så är det ofta som det blir snabbnudlar den sista veckan i månaden.

Jag har dock en stor fördel gentemot mina andra vänner som också är studenter. Mina föräldrar valde nämligen att spara ihop pengar till mig från det att jag föddes. De satte in ett litet belopp på ett konto varje månad, och den dagen då jag fyllde 18 år hade beloppet vuxit sig ganska stort. Att ha de pengarna säkert på ett konto idag är en stor fördel. Och i och med att jag satt dem på den bank som har den högsta sparräntan så förräntar sig pengarna i en snabb takt. Att på detta sätt noggrant se över sina besparingar har gjort att jag varje år kan plocka ut en del pengar som jag kan använda till nöjen. Att öppna ett konto i de banker som jag sparar mina pengar i är dessutom väldigt enkelt. Du ansöker om medlemskap i tre enkla steg som sedan bekräftas med ett mejl. Om du har pengar som ligger hos en vanlig bank, öppna konto nu du också! Det lönar sig!

Många bäckar små...

Många bäckar små…